dilluns, 26 de gener del 2015

Acabarem tornant-nos capullos tots plegats

El do de la ubiqüitat
Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, ubiqüitat és «el fet d'estar present pertot». El do d'estar a tot arreu simultàniament, vaja. Però per entendre millor el significat de les paraules, què millor que un exemple gràfic i proper? La nostra alcaldessa, per exemple. Quan la veig per TV3 sortint d'una reunió de la direcció nacional de Convergència ràpidament m'assalta un dubte raonable: en aquests precisos instants, qui està fent d'alcaldessa a la ciutat? La premsa local ja fa temps que ha advertit el do la ubiqüitat que posseeix l'alcaldessa, i en una entrevista recent un periodista li pregunta si és més fàcil veure-la per TV3 que caminant pels carrers de Sant Cugat i li comenta que cada cop en més actes on s'havia anunciat la seva presència finalment no s'hi presenta. En comptes de negar-li, l'alcaldessa respon amb un inquietant «potser», i intenta tranquil·litzar-nos dient que el seu càrrec de portaveu de CDC no és remunerat.
Alcaldessa, crec que el que ens preocupa no és si la portaveu de CDC té sou o no, sinó si es pot compaginar ser alcaldessa d'una ciutat de prop de 90.000 habitants, ser portaveu d'un dels partits que governa el país -i més encara en la conjuntura política actual- i vicepresidenta de la Diputació de Barcelona.  Ja sé que les dones, a diferència dels homes, poden fer dues o fins i tot tres coses a la vegada, però, a part que la duplicitat de càrrecs no penso que sigui quelcom gens positiu, tinc seriosos dubtes que es puguin fer totes les tasques com cal.

Networking, brainstorming i la mare que ens va matricular
Mai he estat massa amic dels anglicismes per bé que, com més o menys tothom, n'he assumit com a propis i n'empro amb normalitat uns quants com futbol o vàter. Però no puc entendre de cap de les maneres perquè hi ha qui diu brainstorming si es pot dir pluja d'idees i que a qualsevol conversa hagis de sentir feedback, background, target i altres moltes paraules que es poden dir perfectament en la nostra llengua.
En determinades àrees del nostre ajuntament, la cosa s'endinsa de ple en el terreny del ridícul. Fa dos dimarts, a la comissió d'economia, el responsable de la Fundació Sant Cugat Actiu ens passa l'informe periòdic de les tasques realitzades. Primer punt: Màrqueting. 3 subpunts: «Sant Cugat Experience» (dir-li mostra Sant Cugat Actiu quedava massa pagès i des del 2015 tindrà el nom en la llengua de Monica Lewinsky), «Welcomepack» (material informatiu sobre turisme i empresa) i, en tercer lloc l'arxiconeguda «Smart City», allò del qual tothom parla i ben pocs saben què és.
D'acord que la globalització i McDonalització del planeta avancen de manera inexorable, però de moment encara som catalans i la nostra llengua no ha estat exterminada, i no perquè des de l'Estat espanyol no ho hagin intentat de manera reiterada. Algú dirà que em queixo per queixar-me, però penso fermament que amb tant anglès perquè sí acabarem tornant-nos capullos tots plegats.

La PAH Rubí aixeca l'acampada -Constatacions-

1- La lluita no només serveix, és l'únic camí. Després de 115 dies d'acampada davant Catalunya Caixa, s'han aconseguit 5 dacions en pagament. L'acampada s'aixeca i s'enceta la negociació pels demés casos. No deia Catalunya Caixa que no hi podia fer res?
2- No oblidem, però, que al cap i a la fi estem celebrant que 5 famílies es queden al carrer. Sí, ja no tenen deute amb el banc (només faltaria!) però s'han quedat sense sostre. Bertolt Brecht deia «Quins temps aquests que vivim, on cal defensar allò que és obvi». Així, en la societat on la usura està normalitzada i funcionaris públics vestint d'antiavalots carreguen contra els que s'han quedat sense casa, sembla que hàgim guanyat. Però tenir sostre hauria de ser un dret universal i no carn de negoci.
3- Hi ha coses que no hem d'oblidar. L'ajuntament ha fet de mediador, però sense prendre partit pels que ho passaven malament, i les JNC van fer-ho deixant clar l'únic que els preocupava: que els carrers de la ciutat estiguessin nets i transitables. I finalment, que a Catalunya Caixa no se li ha d'agrair res de res, a part del patiment que ha provocat i segueix provocant en tantes famílies.

p.d: Ahir a la tertúlia de cugat.cat, parlant del futur centre d'educació especial, el representant de CiU va dir que això ajudava a posicionar Sant Cugat com a «hub» educatiu. El que deia.

Any nou, misèries de sempre

La ciutat on no hi ha atur
Segons alguns experts expertament experts en la matèria, ja s'albiren els brots verds i aquest 2015 serà el de l'inici de la recuperació. A Sant Cugat, capdavanters sempre, fins i tot en tenir papereres intel·ligents -trobo que ja no n'hem parlat més d'això-, tenim unes xifres oficials d'atur (8.29%) que generen cofoisme en l'equip de govern i contribueixen a refermar allò de «l'oasi santcugatenc», aquella ciutat on tothom està molt content d'haver-se conegut i que quasi no té atur. Amb les dades de l'atur, com en totes les dades en general, hi ha la possibilitat de fer-se trampes al solitari, i a Sant Cugat deu ser un dels jocs predilectes. Sabeu què passa? Que si un empresari tenia contractat un treballador per fer una feina cobrant 1600 al mes, amb les facilitats que les reformes laborals dels darrers anys permeten, el pot fotre al carrer i contractar dues persones que facin el mateix cobrant cadascuna 600. Tenim una persona més cotitzant a la seguretat social -i un aturat menys- i tots ens felicitem. Però el que tenim en realitat és l'assumpció de la precarietat com quelcom normal. Tenim que la meitat dels joves no tenen feina i que dels que en tenen, la meitat no arriba al Salari Mínim Interprofessional (SMI). I podríem seguir. I com acostuma a passar, els pocavergonyes que ens diuen que és millor treballar cobrant una misèria que no fer-ho, acostumen a ser els que tenen sous amb 4 zeros. Com la bona de Christine Lagarde del FMI, que cobra 1049 euros nets al dia (383.000 anuals) i ens diu que encara calen més reformes i sacrificis.
Tanmateix, un equip de govern que quan li diuen que un 1% té més del 20% del total de renda de la ciutat no veu cap motiu de preocupació, tampoc el veurà aquí.

Ricoh i el seu director general
I és que a la nostra ciutat smart i business-friendly, com el govern dels millors de Mas i companyia, tot això -la concentració de la riquesa en mans de molt pocs, la precarietat laboral, etc- deu ser quelcom molt normal i acceptable. Aprofitant els dates nadalenques, el director general de Ricoh a l'estat, empresa amb seu a Sant Cugat, va dir en una entrevista al diari ARA que «la devaluació salarial ha sigut bona, havíem perdut competitivitat com a país» i, com a mínim jo, no he sentit que ningú demanés explicacions per aquesta burla inacceptable a la majoria de la població que ha vist minvar seriosament les seves condicions de vida els darrers anys. I aquí començo amb les promeses electorals: si la CUP té l'alcaldia, demanarem explicacions per coses com aquestes i no en passarem ni una. Perquè ja n'hi ha prou d'un govern que fa la pilota als CEOs i dona l'esquena als i les treballadores. Prou de posar catifes vermelles i fer convenis amb empreses que precaritzen i acomiaden mentre tenen beneficis obscens.

100 dies
Ja fa més de 100 dies que la PAH de Rubí acampa al carrer Villà. Abans d'acabar l'any vam tenir un ple de desembre que, a més de començar en dilluns i acabar en dimarts, va veure com s'aprovava una moció on l'Ajuntament es comprometia a mantenir la mediació amb la PAH. Els proposants (la CUP), però, vam votar-hi en contra. Perquè amb les esmenes de CiU queien dues coses importants del text original: la retirada de les multes i la condemna d'una actuació policial que va acabar amb diversos ferits. Demostrant de nou una manca de sensibilitat alarmant, l'equip de govern reduïa el tema a la qüestió legal. Resumint: La PAH està ocupant la via pública de manera no consentida i això és sancionable. Textualment: «No estem atacant el seu dret de reunió i de manifestació, però demanem que compleixin els requisits que es demanen per a qualsevol situació de la via pública». Per arrencar a córrer.

Un estudi, coses que no caldria explicar i una de federalistes




Constatacions d'un estudi

La setmana passada el Diari de Sant Cugat publicava un interessant article sobre la distribució de la renda a Sant Cugat. Ens parlava d'un fet que no era difícil d'intuir: que Sant Cugat és la ciutat catalana amb major desigualtat en la distribució de la renda, i aportava algunes dades interessants, com el fet que l'1% de les rendes més altes de la ciutat acumulen ni més ni menys que el 21,02% del total de la renda, o que la renda mitjana dels declarants santcugatencs és de 50.434 euros (aquí alguna cosa falla, hauré de reclamar, perquè la meva renda és una quarta part d'aquesta). Entre 361 santcugatencs es reparteixen 383 milions d'euros, més d'un quilo per barba de mitjana. Puc afirmar que, si no dissimulen molt bé, jo no conec ningú que tingui un milió d'euros. Ni mig, vaja. També segons l'estudi, hi ha 36 persones que declaren una mitjana de 5,7 milions. D'aquests tampoc en conec cap. Als municipis del voltant hi ha desigualtat, però l'1% de les rendes no suca tant (Rubí 6.97%, Cerdanyola 8,84%, Sabadell 11,42% i Terrassa 13,31%)



Coses que no caldria explicar

Preguntats sobre aquestes dades, membres de l'equip de govern treuen ferro a la qüestió. I algun deixa anar perles de l'estil «no ens ha de preocupar que hi hagi molta diferència si no que la gent que estigui més abaix disposi de recursos». Hi ha coses que a vegades penses que ja no caldria explicar i després de llegir segons què veus que estàs totalment equivocat i que de tant en tant convé recordar-les. I passa que el fet que hi hagi un desequilibri en les parts més altes de les franges de renda i el fet que hi hagi gent que malda per subsistir no són coses sense relació. Entre altres coses perquè n'hi ha uns que exploten -pocs- i altres -bastants més- que són explotats. O que la pobresa és conseqüència de les injustícies del sistema que defenseu, no un fenomen natural inevitable.

Passa que a Sant Cugat, malgrat el comprensible cofoisme per la salut econòmica de l'ajuntament, tenim un percentatge important de gent (al voltant del 12%) que malda per pagar serveis bàsics com el gas, l'electricitat o l'aigua. Que un 10% necessita els serveis socials i que les famílies ateses per Càrites augmenten i ja són més de 800 a la nostra ciutat. I passa, també, que encara que a la ciutat tinguem un atur molt inferior a la resta del país (8,33%) abunden les feines precàries, que dels joves que tenen feina ni la meitat arriben al salari mínim interprofessional, i que cada dia n'hi ha que passen a engrossir les files del col·lectiu dels noumarxats, aquells santcugatencs que han de deixar la ciutat pel nivell de vida impossible que s'imposa.



Una de federalistes

Fa uns dies es va presentar a Sant Cugat Federalistes d'Esquerres i l'acte, que va omplir una de les sales de la Casa de Cultura, va deixar unes quantes cites memorables. Un dels convidats, Joan Botella, va dir que «No hi ha dret d'autodeterminació: el que és legítim és plantejar el desig d'independència», que «Hi ha una majoria federalista però no és visible perquè no té portaveus» o que «Cada vegada hi ha més federalistes a Espanya: es declaren a favor d'aquesta opció PSOE, IU, Podem». Victòria Camps, una de les impulsores del Foro Babel, no es va quedar curta: «les esquerres no poden tenir com a opció la independència», «el dret a decidir no existeix. L'autodeterminació només és per a les colònies».



Més enllà del fet que el federalisme és una opció totalment legítima, o que jo no comparteixi segons quines afirmacions sobre les majories socials a casa nostra, em limitaré a dir dues coses: 1- Que algú que nega el dret d'autodeterminació ni tan sols es pot anomenar d'esquerres, ras i curt. I 2- que parlar de federalisme a l'estat, quan a l'Estat Espanyol no estan ni han estat mai per la qüestió, quan calen 2/3 de congrés i senat per una reforma, convocar eleccions, 2/3 altre cop del nou congrés i el nou senat, i un referèndum no és una utopia. És el que ve després.





*l'article al Diari de Sant Cugat porta per títol «36 santcugatencs acumulen l'1% de la renda local» del Bernat Bella





L'ajuntament multa, la JNC assenyala i els Mossos actuen

Infinita vergonya en 3 actes

1.
Fa un parell de mesos el Departament de Salut feia públic l'informe “Efectes de la Crisi econòmica en la salut de la població de Catalunya”, on, a part de constatar que el 2012 l'esperança de vida dels i les catalanes va començar a disminuir després d'anys de créixer, que la mortaldat general i infantil augmenta o que els hàbits tòxics creixen, especialment en aturats de llarga durada i  entre els sectors socials més desafavorits, ens deia que entre el 2007 i el 2013 havien tingut lloc 79.043 desnonaments a Catalunya. 43 al dia el darrer any. Dels desnonats, un 70% estaven a l'atur i un altre 70% tenia serioses dificultats per satisfer les necessitats bàsiques (alimentació, aigua, electricitat...)

I en aquest context arriba la tardor a Sant Cugat i la PAH de Rubí decideix acampar davant l'oficina de Catalunya Caixa al Carrer Villà per demanar la dació en pagament per una vintena de famílies de la ciutat veïna. Catalunya Caixa es tanca en banda i rebutja dialogar, entre altres coses perquè s'ha venut les hipoteques a Blackstone, un dels pitjors fons voltor que coneixem. Així les coses: Catalunya Caixa rescatada amb diners públics (14.000 milions), els responsables del major saqueig  patrimonial i financer a casa nostra a casa seva fent gintònics tranquil·lament a casa seva i la gent que no pot pagar la hipoteca que va contractar amb aquesta entitat, a punt de quedar-se sense sostre.

2.
L'ajuntament de Sant Cugat se'n desentén, argüint que no hi ha casos que afectin a santcugantencs. Després de més de 40 dies d'acampada, sense haver fet cap pronunciament en suport als acampats (que no és un conflicte entre iguals, carai, que és entre uns lladres i uns que reclamen un dret tan bàsic com tenir un sostre!) l'ajuntament opta per multar 5 dels protestants a 375 per barba per ocupació de la via pública sense permís. Multes que no podran pagar i que no faran més que empitjorar la situació. Davant el silenci de l'equip de govern, la JNC s'erigeix en portaveu oficiós amb un comunicat repugnant que demana a la PAH que aixequi l'acampada perquè aquesta “tenia certa legitimitat com a protesta puntual i en un temps determinat i no ocupant la via pública de tots durant tant temps" i dóna suport a les accions legals -a les multes, vaja- que s'estan duent a terme. Serem suaus i direm que les nois i noies de la JNC pateixen una manca d'empatia i sensibilitat alarmant.

3.
Amb la situació enquistada i sense possibilitat d'albirar una sortida a tot plegat, la PAH de Rubí ocupa l'oficina de Catalunya Caixa de la Rambla del Celler el matí de dilluns. I malgrat que un procés de mediació arrenca el compromís que els Mossos desallotjaran sense violència, el cert és que, amb nocturnitat i celeritat la unitat ARRO dels Mossos actua amb violència desmesurada contra els membres de la PAH i les desenes de persones que som allà per donar suport a les seves reivindicacions. Plouen hòsties i ni els periodistes que cobreixen els fets se'n salven. El resultat? Dits trencats, contractures, contusions i gent atesa a l'Hospital de Sabadell i al CAP.

Res és casual. Tampoc el desallotjament violent de dilluns, que és la culminació de l'actitud negligent del govern amb la PAH. I aquest és el sistema que tenim: els responsables del frau de CX (un forat de 11.6 milions!) impunes. El rescat el paguem entre tots, i els damnificats, que corren el risc de quedar-se sense sostre, desallotjats violentament per uns funcionaris públics que també paguem entre tots però que sistemàticament es dediquen a protegir els interessos dels poderosos. Cornuts i pagar el beure no, el que ve després.

Aquesta columna no parla de la consulta

Malgrat que el Consell d'Estat s'entesti a demostrar-nos que Estat Espanyol i democràcia són com l'oli i l'aigua impugnant per unanimitat el nou 9N, avui no parlaré del tema. Tampoc parlaré dels casos de corrupció setmanals, ni dels 51 detinguts en el marc de l'operació Púnica ni de l'il·lustre ex-conseller Nadal. Tampoc entraré, altra feina tenim, a valorar les paraules del bo de n'Iceta – àlies el renovador- ni del seu col·lega del nord Patxi López, aquell que només va poder ser lehendakari impedint votar a desenes de milers de bascos. I si no en parlo no és perquè no hi hagi suc, sinó perquè a Sant Cugat tenim temes per triar i remenar

Misèries de la Smart City
Fa més d'un mes que la gent de la PAH de Rubí acampa al carrer Villà per demanar la dació en pagament per una vintena de famílies rubinenques. Catalunya Caixa es nega a dialogar i s'espolsa tota responsabilitat argumentant que aquestes hipoteques ja no són cosa seva. Se les han venut a un fons voltor. Els damnificats? ja s'ho faran. Després de 5 setmanes l'Ajuntament no ha mostrat cap signe d'empatia, tan sols incomprensió per una protesta que “no afecta la ciutat”. La seva brillant intervenció ha estat multar amb 375 euros els acampats per ocupar la via pública sense permís. No sé vosaltres, però jo sento una profunda vergonya de tenir un equip de govern amb aquesta manca de sensibilitat alarmant i que ho redueix tot a un problema d'ocupació sense permís de la via pública.

Sant Cugat va decidir 0.7%
Amb aquest lema vam celebrar la 39 edició de la Festa de Tardor el passat cap de setmana, commemorant que fa vint anys, després d'una acampada reivindicativa a la ciutat l'Ajuntament va acordar destinar el 0.7% dels ingressos a ajuda al desenvolupament. Incongruències incongruentment incongruents, la gent del PP, que any rere any critica que es destinin diners del pressupost a cooperació, van muntar la seva paradeta, clar que sí.  I mentre alguns, entre els quals la CUP, recollíem signatures per temes tan anecdòtics com la ILP per una educació pública, laica, popular, democràtica, inclusiva, coeducadora i en català, la gent del PP i C's es preocupaven pels temes que de debò afecten els i les santcugatenques i recollien signatures per demanar la retirada de l'estelada de la plaça Lluís Millet. Realment entranyable.

A 6 taules per terrassa
Per més que ho intento, no se m'acudeix pitjor manera de gestionar el conflicte entre les terrasses i els veïns que la que està duent a terme l'equip de govern. Deixant de banda el frau que suposa el trencament del Pacte per la Nit, ara arriba una nova mesura en forma de “decretazo, i alguns establiments han vist reduïdes a 6 les taules que poden posar a les terrasses. Al ple municipal preguntem quins són els establiments afectats, per quin motiu, i si s'han tingut en compte les nefastes conseqüències econòmiques (de moment ja hi ha treballadors acomiadats) que aquesta mesura pot suposar per l'hostaleria local. Se'ns respon amb evasives i se'ns diu que els establiments ja saben que la principal activitat econòmica s'ha de desenvolupar a l'interior dels locals i que les terrasses, en tot cas, són un complement. Quan preguntem si realment ens estan dient que no hi ha persones que obren negocis comptant amb la terrassa, ens diuen que això està regulat a l'ordenança. I sabeu què? No ens ho creiem
I aquesta situació no és casual i té un clar culpable. Qui dóna permisos a tort i a dret per fer terrasses  sense pensar en possibles problemes. Qui ven alhora dos models de ciutat contradictoris, una ciutat que té de tot i un balneari d'alt standing. Qui s'omple la boca amb el ric teixit associatiu i cultural i després posa tot tipus d'impediments per fer activitats. Tard o d'hora el conflicte havia d'arribar.